Nieuws

 • 25 juni

  Train-de-Trainer GIT-PD verplaatst naar oktober

  Op donderdag 25 en vrijdag 26 juni staat de jaarlijkse Train-de-Trainer GIT-PD gepland. Vanwege alle onzekerheden rondom het coronavirus hebben wij besloten deze training te verplaatsen naar het najaar. De nieuwe data voor deze training zijn donderdag 22 en vrijdag 23 oktober. Meer informatie over deze training vindt u hier

 • 9 mei

  Publieksdag cluster C afgelast

  In de persconferentie van maandag 23 maart werd aangekondigd dat alle bijeenkomsten t/m 1 juni niet door mogen gaan. Dit betekent dus ook dat de Publieksdag cluster C helaas niet door kan gaan op 9 mei.

 • 20 april

  Laten we face-to-face behandelingen niet te snel overboord gooien

  Door de coronamaatregelen hebben heel wat GGz-instellingen halsoverkop hun toevlucht moeten nemen tot beeldbellen. Het is indrukwekkend hoe snel die omschakeling is gebeurd en hoe enthousiast heel wat behandelaars en cliënten met deze nieuwe vorm van behandelen aan de slag zijn gegaan. Hoe fijn het ook is dat er anno 2020 de mogelijkheid bestaat om te beeldbellen zodat contact met een behandelaar in een crisis als deze mogelijk blijft, toch is een beeldbelgesprek misschien niet steeds evenwaardig aan een face-to-face gesprek. In dit opiniestuk vanuit de Triade van het Kenniscentrum beschrijft Jolanda haarfijn de meerwaarde van face-to-face gesprekken. Goed om ook deze ervaringen mee te nemen in een vervolgdiscussie wanneer het stof weer gaat liggen en we opnieuw moeten kijken hoe we behandeling zullen vorm geven.

 • 17 april

  Handboek 'Welkom in de wereld met corona'

  Vanuit Scelta deeltijd Apeldoorn is er door Ellen Nijenhuis, stagiaire sociotherapie, het initiatief genomen om een handboek voor de wereld van corona te schrijven voor cliënten. Aan dit handboek hebben alle teamleden van Scelta deeltijd bijdragen geleverd.

  ''Het coronavirus brengt zware tijden met zich mee. Voor mensen met een psychische kwetsbaarheid kan dit nog zwaarder zijn. Want hoe hou jij jezelf staande als je hulp, steun en dagbesteding opeens wegvallen of (in mogelijk mindere mate) op afstand gegeven wordt? Om toch op afstand hulp te kunnen bieden heb ik in samenwerking met Scelta Deeltijd van GGNet een handboek ontworpen met tips en handvatten om op een gedegen manier door de coronacrisis heen te komen.

  Het handboek ‘Welkom in de wereld met corona’ is opgesteld vanuit de dialectische gedragstherapie van Marsha Linehan en bevat daarnaast ook tips over hoe om te gaan met online beeldbellen, het behouden van een dagstructuur, maar ook over het veilig thuis zijn, thuiswerken en de omgang met kinderen die ineens thuis zijn. Want hoe ga je om met alle extra spanningen die er opeens zijn, of juist met de eenzaamheid die ervaren wordt? Via een menu kan op een simpele manier doorgeklikt worden naar onderwerpen die voor een ieder op dat moment van belang kunnen zijn.

  We hopen dat het handboek breed benut kan worden en dat het handboek bij diegene kan komen die er baat bij kan hebben.''

  Het handboek vindt u hier. 

 • 8 april

  ESSPSD Borderline Congres verplaatst naar 2022

  We inform you with great regret that the board of the ESSPD has decided to postpone the 6th International Congress on Borderline Personality Disorder and Allied Disorders to September 2022, in light of the global pandemic.

  Paramount in our decision making was the health and safety of our attendees and the wider community. Whilst we sincerely hope that most countries will be through the worst of the consequences of Covid-19 by September this year, we cannot be certain that this will be the case and significant travel and social contact restrictions may remain in place for the well-being of all.

  Submitted abstracts will be deleted. We hope you will submit again for the 2022 congress. We expect to re-open abstract submissions in the winter of 2021 and will inform you in time.

  We look forward to welcoming you to the 6th International Congress on Borderline Personality Disorder and Allied Disorders in 2022!

  With best wishes for your safety and for those that you care for,

  Stephan Doering and Babette Renneberg

 • 7 april

  GIT-PD Congres en Masterclass Andrew Chanen verplaatst naar 2021

  Vanwege de maatregelen omtrent het coronavirus kunnen de masterclass van Andrew Chanen op 14 mei 2020 en het GIT-PD congres op 15 mei 2020 helaas niet doorgaan. Beide bijeenkomsten zullen worden verplaatst naar volgend jaar: de nieuwe data zijn 27 mei 2021 voor de masterclass (wederom in het Klasse Theater in Tilburg) en 28 mei 2021 voor het GIT-PD congres (wederom in de LocHal in Tilburg). We streven ernaar het programma zoveel mogelijk hetzelfde te houden.

 • 17 maart

  Masterclass en GIT-PD congres afgelast

  Op donderdag 14 en vrijdag 15 mei stonden de masterclass van Andrew Chanen en het GIT-PD congres op de planning. Vanwege alle ontwikkelingen rondom het COVID-19 virus hebben wij tot onze spijt moeten besluiten de masterclass en het congres niet door te laten gaan op deze data. Op dit moment zijn we op zoek naar nieuwe data voor deze beide bijeenkomsten. 

 • 4 maart

  Onderzoek StayFine App voor jongeren - Deelnemers gezocht!

  Hoe verder na een depressie of angststoornis op jeugdige leeftijd. 

  Angst en depressie zijn wereldwijd de meest voorkomende psychische stoornissen. Ook onder adolescenten. Eén op de vijf krijgt er voor zijn 21e mee te maken. Gelukkig herstellen de meesten, maar er is een grote kans dat de jongeren opnieuw klachten krijgen. Het is de vraag of jongeren hierbij geholpen kunnen worden. Het StayFine onderzoek brengt daar verandering in.

 • 3 maart

  Promotie Roy Dings

  Op 8 januari j.l. promoveerde Roy Dings aan de Radboud Universiteit op zijn proefschrift getiteld Not being oneself? Self-ambiguity in the context of mental disorder. In dit proefschrift onderzoekt hij het fenomeen dat mensen in de context van een psychiatrische diagnose zich 'niet zichzelf voelen' of 'moeite hebben met zichzelf afbakenen van de stoornis'. In het kader van zijn promotie werd hij geïnterviewd door De Volkskrant en verscheen er een artikel op SocialeVraagstukken.nl. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Roy Dings

 • 2 maart

  Kennissessie wachttijden bij persoonlijkheidsstoornissen

  Op dinsdagmiddag 3 maart wordt in Amersfoort een kennissessie over wachttijden bij persoonlijkheidsstoornissen gehouden. De organisatie is een samenwerking van GGZ Nederland, de stuurgroep wachttijden (waarin ook MIND en ZN zijn vertegenwoordigd) en het Kenniscentrum Persoonlijkheidsstoornissen. Deelnemers krijgen gelegenheid aan verschillende thematafels mee te denken over mogelijke oplossingen om wachttijden voor behandeling van persoonlijkheidsstoornissen te bekorten. Deelname is kosteloos. Voor meer informatie en aanmelden zie onderstaande link.

  https://wegvandewachtlijst.nl/3-maart-2020-kennissessie-1230-1700-uur-amersfoort%E2%80%8B