Agenda voor 03/2018

 • 2 maart
  Hoog Catharijne
  Utrecht
  Nederland

  Radically Open – Dialectical Behavior Therapy (RO-DBT) is een nieuwe evidence based behandeling uit Engeland die zich richt op het behandelen van overmatige zelfbeheersing, oftewel overcontrole.

  RO-DBT kan hiermee worden ingezet op een breed spectrum van problemen waarbij emotionele overcontrole een grote rol speelt, zoals anorexia nervosa, chronische depressie, persoonlijkheidsstoornissen en obsessief-compulsief gedrag. RO-DBT is juist voor deze moeilijk te behandelen problemen bewezen effectief gebleken, en komt nu naar Nederland.

 • 2 maart
  Universiteit voor Humanistiek
  Utrecht
  Nederland

  Om het begrip van herstel en herstelondersteunende zorg te blijven voeden zullen in 2018 opnieuw zes sprekers vanuit een filosofische invalshoek een aspect uit het brede betekenisveld van herstel naar voren halen.
  Op vrijdagmiddag 2 maart spreken Sanne van Driel en Henk Oosterling

  Werkplaats Herstelondersteuning en Stichting Psychiatrie & Filosofie organiseren sinds 2017 samen lezingen rond het thema Herstel en Filosofie. Vanuit een filosofische invalshoek kijken diverse sprekers naar de betekenis van het begrip ‘herstel’.

 • 9 maart
  Universiteit voor Humanistiek
  Utrecht
  Nederland

  Stemming en slaap bij psychose

  Het is van belang aandacht te besteden aan slaapproblemen bij mensen met een psychotische kwetsbaarheid of mensen die een hoog risico hebben op psychose. In deze masterclass staan de wisselwerking tussen slaap en psychische aandoeningen en mogelijke interventies op het programma.

  Keynotesprekers zijn onder anderen Marike Lancel, bijzonder hoogleraar Slaap en Psychopathologie aan de Rijksuniversiteit Groningen en Irene van de Giessen, consulent / directeur Stichting HerstelTalent. Ook presenteert een aantal promovendi hun onderzoek.

 • 9 maart
  De Reehorst
  Ede
  Nederland

  Duurzame geestelijke gezondheid

 • 22 maart
  Rode Hoed
  Amsterdam
  Nederland

  Als een kind te snel ouder wordt

 • 23 maart
  Regardz Planetarium
  Amsterdam-Zuidoost
  Nederland

  Perfectionisme kan een nuttige eigenschap zijn, omdat het prestaties kan verhogen. En prestaties geven veel plezier aan anderen, denk bijvoorbeeld aan ambachtslieden, kunstenaars en topsporters. Perfectionisme kan ook verkeerd uitpakken als het leidt tot overmatige stress en overbelasting, bijvoorbeeld als iemand overdreven verwachtingen van zichzelf heeft die hij niet waar kan maken en – zijn werk – moeilijk kan loslaten. Een perfectionist kan zich ook schamen als hij niet aan zijn eigen verwachtingen kan voldoen.

 • 23 maart
  Antropia, Cultuur- en Congrescentrum
  Driebergen
  Nederland

  Longing - belonging: de essentie van de groep

 • 27 maart
  De Meervaart
  Amsterdam
  Nederland

  Specifieke interventies en algemene strategieën

  Als hulp-, zorg-, dienstverlener of leraar heeft u tijdens uw werk regelmatig te maken met cliënten, patiënten en leerlingen die traumatische ervaringen te verwerken hebben. De signalering, begeleiding en behandeling van getraumatiseerde mensen is geen gemakkelijke opgave. Want hoe herkent u een trauma? En wat kunt u doen?